REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

10 07.2018.

Državni tajnik Milas održao sastanak s veleposlanicom Irske


U utorak, 10. srpnja 2018. godine, državni tajnik Zvonko Milas održao je sastanak s NJ.E. Olive Hempenstall, veleposlanicom Irske u Republici Hrvatskoj.

Uz riječi dobrodošlice, državni tajnik Zvonko Milas istaknuo je nedavni radni posjet delegacije Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Irskoj te je iskazao zadovoljstvo održanim i vrlo konstruktivnim sastancima, kao i sudjelovanjem NJ.E. Seana Ó Fearghaila, predsjednika Donjeg doma parlamenta Irske, u pilot projektu „Korijeni“ na prvoj video konferenciji druge mreže osnovnih škola iz Irske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nastavno na osvrt na pilot projekt „Korijeni“, Nj.E. Hempenstall istaknula je podršku veleposlanstva Irske u spomenutom projektu kao i njegovoj daljnjoj provedbi i daljnjem razvijanju.

Tijekom susreta razgovaralo se o važnosti i potencijalima iseljeništva za obje države, o pilot projektu „Korijeni“, o nedavnim posjetima veleposlanice Irske gradu Vukovaru te brojnim otvorenim i aktualnim pitanjima hrvatske društvene i političke scene, poput iseljavanja mladih, posebice s područja Slavonije, kao i rada na demografskoj revitalizaciji Republike Hrvatske.

Državni tajnik Milas je istaknuo kako Republika Hrvatska ima neupitan potencijal u hrvatskom iseljeništvu te da se samo kontinuiranim radom na jačanju i razvijanju pozitivne gospodarske klime mogu stvoriti kvalitetni uvjeti te dugoročne i učinkovite mjere povratka hrvatskog iseljeništva, a jedan od najboljih primjera na tom putu je upravo i Irska.

Nadalje, veleposlanica Irske NJ.E. Hempenstall je istaknula kako je negativan trend iseljavanja nažalost posljedica otvaranja novih područja tržišta rada s kojim su se suočavale brojne nove članice EU, no isto tako da se kroz određeni vremenski odmak bilježi i javljanje popratnog trenda, a to je povratak u matične države.

U ozračju razmjene pozitivnih praksa povratka iseljeništva iz brojnih država EU, državni tajnik Milas i Nj.E. Hempenstall su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, održanim sastancima te su istaknuli želju za daljinom suradnjom kako na projektu „Korijeni“, tako i na budućim projektima i aktivnostima usmjerenih prema još jačem povezivanju dviju država, Republike Hrvatske i Irske.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati