REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

08 06.2018.

Državni tajnik Milas u posjeti Hrvatskoj katoličkoj župi u Münchenu


U pratnji generalnog konzula RH u Münchenu, gospodina Petra Uzorinca, državni tajnik je u petak 8. lipnja posjetio Hrvatska katolička župa, u kojoj su mu domaćini bili župnik fra Boris Ćarić te fra Marinko Vukman. Hrvatska katolička župa München djeluje u Bavarskom pastoralnom području, u sklopu nadbiskupije München i Freisinga, a osnutkom Hrvatske katoličke misije u Münchenu smatra se 1948. godina te ona danas broji više od 50 tisuća vjernika te je ove godine proslavila svoju 70. – tu obljetnicu.

U župi se redovito nedjeljom slavi deset misa, od kojih šest u gradu Münchenu te četiri mise izvan grada – u Geretsriedu, Ebersbergu, Poingu i Emmeringu/FFB. Uz euharistijska slavlja, rad u župi organiziran je po načelu okupljanja župnih skupina. Tako se redovito održavaju vjeronaučni susreti s posebnim naglaskom na pripreme za sakramente, posjet nemoćnim i bolesnim osobama, pripreme djece i odraslih za sakramente inicijacije. Uz navedene skupine tu su također Franjevačka mladež – FRAMA, ministranti, molitvena skupina za proslavu Božjega milosrđa, biblijska skupina, mjesečne tribine za odrasle, pjevački zborovi župe (dječji zbor "Hrvatski slavuji" te četiri zbora odraslih), orkestar djece i ¬mladih, nastava tamburica za djecu, ženska vokalna skupina "Lira", klapa "Croatia", folklorna skupina "Fra Andrija Kačić Miošić", skupina akademičara i skupina starijih osoba koje se u župi sastaju jedanput tjedno. U župi djeluje i župno vijeće u čijem su sastavu: odbor za djecu, odbor za mlade, odbor za seniore i Caritas, odbor za bogoslužje, odbor za javnost te odbor za organizaciju župnih proslava. Fra Čarić je istaknuo da od pristupa Republike Hrvatske Europskoj uniji župa bilježi stalan porast broja Hrvata, ali i da se svakodnevno u župu javljaju Hrvati kojima je potrebna pomoć da se vrate u RH. Kroz cijelu povijest župe događale su se slične migracije. Dalje, državni tajnik je istoga dana održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga iz Bavarske u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu. Iz Ureda sastanku su također nazočili načelnik Sektora za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Hrvatske Dario Magdić te voditeljica Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Croatiana Orešković, a na početku sastanka sve nazočne je pozdravio generalni konzul RH u Münchenu Petar Uzorinac.
U svom obraćanju predstavnicima Udruge hrvatskih studenata München, Hrvatske nastave, Nogometnog kluba Croatia München, Matice hrvatske), Međimurske udruge München, Akademskog kruga HKZ München, Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, KUD Posavina, HDZ Nürnberg i Koordinacija HDZ za Bavarsku i Hrvatske kuće München, državni tajnik Milas naglasio je zadovoljstvo kontinuiranim višedesetljetnim angažmanom hrvatske zajednice u Münchenu na jačanju povezanosti ne samo Hrvata u Bavarskoj i Hrvatske te Bosne i Hrvatske, već i njihovim doprinosom u stvaranju mostova između država. Dalje, državni tajnik je predstavio iskorake i nove inicijative Ureda prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske, stavljajući naglasak na potrebu da se obostrana komunikacija, kao nužan uvjet za uspješnost u radu, održava i njeguje. Predstavnici hrvatskih udruga u Münchenu imali su prilike upoznati predstavnike Ureda sa svojim radom i djelovanjem. Kao naročito dojmljivu manifestaciju u organizaciji Udruge hrvatskih studenata München istaknut je svečani mimohod središtem Münchena koji se održava povodom Dana sjećanja na žrtvu Grada Vukovara već tri godine za redom. Upravo takvi inkluzivni projekti kojim se jača kako lokalno zajedništvo Hrvata u Bavarskoj, tako i duhovno zajedništvo Hrvata diljem svijeta, a u kojima su mlađe generacije preuzele ne samo inicijativu, već i kormilo u usmjeravanju djelovanja zajednice, su nužan temelj za budućnost odnosa Hrvatske i njezinog iseljeništva. Govoreći o Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, državni tajnik je naglasio važnost izlaska u što većem broju na predstojeće izbore u toj zemlji.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati