REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

07 06.2018.

Zamjenica Perkušić otvorila izložbu „ Ponosno hrvatsku nošnju nosim“


-

U četvrtak, 7. lipnja, Ivana Perkušić, zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske otvorila je izložbu Ponosno hrvatsku nošnju nosim, koja za cilj ima predstaviti zagrebačkoj publici i široj hrvatskoj javnosti program Revije tradicijske odjeće i Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH koji se organizira petu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini te senzibilizirati javnost o značaju hrvatske folklorne baštine u očuvanju hrvatskog identiteta u hrvatskim iseljeničkim i manjinskim zajednicama te kod Hrvata u BiH.
Čestitajući organizatorima, zamjenica Perkušić je naglasila kako je hrvatska narodna nošnja uistinu naš pono – hrvatsko bogatstvo neprocjenjive vrijednosti „ Svaka od ovih nošnji simbolizira hrvatsku različitost i hrvatsku ljepotu. Upravo zbog takve raznolikosti svoje tradicijske kulture Hrvatska je i u svjetskim razmjerima prepoznata kao jedna od najvećih i najbogatijih. Zadaća svih nas je da taj dragulj naše posebnosti i našeg identiteta sačuvamo i s ponosom pokazujemo. Stoga Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske daje potporu kako ovom tako i drugim sličnim projektima koji podupiru i njeguju našu bogatu hrvatsku kulturnu i tradicijsku baštinu“ . poručila je Perkušić.

Izložbu su organizirali Hrvatska matica iseljenika i Udruga za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini 'Stećak'.
Otvorenju izložbe nazočili su i doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, izaslanici Općine Tomislavgrad potom predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrada Luka Krstanović i pomoćnik za pitanja branitelja i zajedničke poslove Ivica Šarac, predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Robert Bagarić i tajnik Skupštine Zdravko Skočibušić, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, predstavnici gradskog Ureda za demografiju, predstavnici ZAFAZ-a, Zvonko Djidic, član Uprave Saveza hrvatskih društava u Švedskoj, pripadnici Turopoljskog banderija Plemenite općine Turopolje, predstavnici Ministarstva kulture (Uprava za zaštitu kulturne baštine, Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu), dr. sc. Tvrtko Zebec, voditelj Međunarodne smotre folklora, predstavnici Instituta za etnologiju i vodstvo Međunarodne smotre folklora, predstavnici KUD-ova, Crkve i ostali prijatelji.

Autor izloženih fotografija je sarajevski umjetnički fotograf Jasmin Fazlagić, a nastale su tijekom održavanja proteklih revija u Tomislavgradu.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 22. srpnja, kada i završava 52. Međunarodna smotra folklora.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati