REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

21 04.2018.

Državni tajnik Milas na susretu s predstavnicima hrvatskih kulturnih udruga iz Srbije u Srijemskoj Mitrovici i u posjeti srijemskom mjestu Hrtkovci


-

U subotu, 21. travnja 2018. godine državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas sudjelovao je na redovitom radnom susretu predstavnika hrvatskih kulturnih udruga u Srbiji, koji se održao u Hrvatskom domu u Srijemskoj Mitrovici, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.



Državni tajnik Milas i veleposlanik Republike Hrvatske u Srbiji Gordan Bakota održali su izlaganja na temu Razvijanje odnosa i suradnje institucija Republike Hrvatske s Hrvatima u Republici Srbiji, nakon čega je uslijedio razgovor s predstavnicima udruga.



Državni tajnik Milas i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Slaven Bačić potpisali su ugovor kojim se realizira Odluka Vlade Republike Hrvatske, donijeta na sjednici 19. travnja 2018. , o osiguravanju financijske potpore za kupnju zemljišta s ciljem trajnog rješavanja pitanja sjedišta Novinsko-izdavačke ustanove "Hrvatska riječ" u Subotici.



Istoga dana, nakon sastanka u Srijemskoj Mitrovici, državni tajnik Milas u pratnji veleposlanika Bakote i generalnog konzula Velimira Pleše posjetili su srijemsko mjesto Hrtkovci, gdje su se u prostorijama mjesnog Župnog ureda susreli sa župnikom, vjernicima te vijećnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Hrtkovaca. U otvorenom i neformalnom susretu, domaćini su predstavnike iz Republike Hrvatske upoznali sa socijalnim, društvenim i gospodarskim položajem Hrvata u ovom dijelu Srijema. Državni tajnik Milas zahvalio je svojim domaćinima te ih ohrabrio u njihovim daljnjim aktivnostima u očuvanju hrvatskog identiteta. Istaknuo je interes i skrb Vlade Republike Hrvatske za položaj Hrvata u Vojvodini, posebno za Hrvate u brojnim mjestima u Srijemu koji su pretrpjeli velika stradanja u Domovinskom ratu.



Tijekom posjeta Hrtkovcima, državni tajnik Milas, u pratnji veleposlanika i generalnog konzula, posjetio je i sastanak volontera župnih caritasa iz područja cijele Srijemske biskupije, koji se taj dan održavao u mjesnom župnom uredu. U kraćem pozdravnom obraćanju ohrabrili su okupljene caritasove volontere u njihovim humanitarnim aktivnostima u pomoći najpotrebnijima te su ponovili kako će Republika Hrvatska nastaviti brigu za unapređivanje ukupnog položaja Hrvata u ovom dijelu Srbije.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati