REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

10 02.2018.

Hrvatska radiotelevizija ponovno otvorila dopisništvo u Mostaru


Državni tajnici Milas i Bušić posjetili Studentski centar u Mostaru, župu sv. Ilije proroka u Kruševu te općinu Grude

-u petak 9. veljače 2018., u prostorijama HKS Napredak u Mostaru, nakon četiri godine, ponovno je otvoreno HRT dopisništvo u Mostaru. Ponovno otvaranje dopisništava HRT-a u Mostaru i Sarajevu dio je projekta pokretanja Petog kanala HRT-a koji je namijenjen Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

"Otvaranje dopisništva u Mostaru je pokazatelj skrbi Hrvatske radiotelevizije za Hrvate u BiH. Poznato je da su Bosna i Hercegovina i status ovdašnjih Hrvata jedno od najvažnijih političkih pitanja. Sa Bosnom i Hercegovinom imamo najdužu granicu, i u tom kontekstu je osobito važan podatak da Hrvati u BiH još uvijek nemaju program javne televizije na svom materinjem jeziku. Stoga HRT stalnim praćenjem zbivanja u BiH nastoji popuniti tu prazninu. Današnjim otvaranjem dopisništvo počinje raditi nakon pune četiri godine stanke. HRT će uskoro otvoriti dopisništvo u Sarajevu koje će pokrivati i glavni grad, ali i hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, i veliki dijelom RS iz kojega je tijekom posljednjeg rata protjerano više od 150 000 Hrvata. Svojim programom želimo poticati ostanak Hrvata i dati potporu svim projektima važnim za Hrvate u BiH", kazao je u prigodnom obraćanju glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić.

O značaju otvaranje dopisništva, te značaju prisutnosti Hrvatske radiotelevizije u Bosni i Hercegovini govorio je državni tajnik u Središnjem uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

"Želim čestitati HRT-u i svojim djelatnicima, a posebno ravnatelju Bačiću zato što su u prioritet svog mandata stavili otvaranje dopisništva u Mostaru, i radujem se uskoro otvaranju u Sarajevu. Otvaranje dopisništva koje je Središnji Državni ured zagovarao i podržavao ideju od samog početka nije samo dobar poslovni angažman. Dapače, otvaranje dopisništva je snažna poruka zajedništva jednog naroda u dvije domovine. Poruka koja govori o tome što Hrvatskoj znači hrvatski narod koji živi u BiH. Vjerujem da će teme koje će raditi ovo dopisništvo još više osvijestiti i senzibilirati Hrvate u Hrvatskoj da što bolje sagledaju svakodnevne probleme Hrvata u BiH", poručio je Milas.

"Ja mislim da je gašenjem dopisništava u Mostaru i Sarajevu napravljena ogromna šteta za sve nas u BiH, a osobito za hrvatski narod u nedostatku kanala na hrvatskom jeziku u sustavu javnih emitera u BiH. Siguran sam u kvalitetu informacija dopisništva HRT-a koje će promijeniti vidno sliku odnosa u BiH, osobito pozicije hrvatskog naroda. Ja sam siguran da će ovo nas osnažiti i ojačati da još ubrzanije riješimo prepreke koje stoje pred nama. Nadam se da ćemo nadopunjavati našu suradnju, kako bi Hrvati u BiH, ali i ostali narodi imali mogućnost da na vjerodostojan, korektan i pravodoban način progovore o onome kako funkcionira prostor BiH", istaknuo je predsjedavatelj Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

On je istaknuo kako je pravo na informiranje na vlastitom jeziku jedno od temeljnih demokratskih prava, te da je zadatak predstavnika vlasti osigurati isto pravo Hrvatima u BiH u sklopu Javnog RTV servisa

U sklopu radnog posjeta BiH, Zvonko Milas, državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH posjetili su i Studentski centar Sveučilišta u Mostaru.

"Hrvatska vlada pomaže svim institucijama i svemu onome što će doprinijeti obrazovnom sustavu u BiH, poglavito hrvatskom narodu i mladosti, s ciljem da ta djeca steknu vještine i sve ono što će im omogućiti život koji trebaju ostvariti ondje gdje su i rođeni, odnosno na područjima odakle dolaze", kazao je prilikom posjeta Zvonko Milas te naglasio da su brojni uspjesi sportskih klubova u sklopu Studentskog centra Mostar i popunjeni kapaciteti smještaja pokazatelj da se veoma dobro radi.

Ravnatelj Studentskog centra Mostar Dragan Mikulić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Vladom RH "Uz pomoć hrvatske vlade i nekih naših ministara koji financiraju sport i naše druge aktivnosti mi imamo ovdje pet sportskih klubova, dva premijerligaša, mušku košarku SKK Student i žensku odbojku SOK Mostar“ istaknuo je Mikulić.

Državni tajnici Milas i Bušić posjetili su i župu sv. Ilije Proroka u Kruševu pored Mostara u sklopu koje djeluje osnovna glazbena škola. Don Ljubo Planinić ih je upoznao s brojnim aktivnostima župe, posebice u području rada s djecom i mladima. Državni tajnici su obišli i nekropolu stećaka koja se nalazi u crkvenom dvorištu – jednu od najvećih nekropola u BiH koja broji 122 stećka.

Posjet BiH državni tajnici završili su posjetom općini Grude gdje su se susreli s načelnikom općine Ljubom Grizeljom te predstavnicima udruga koje djeluju na području općine

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati