REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

01 02.2018.

Održana 7. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije


-

-

Nakon prvoga dana rada 7. sjednice Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije, održane 30. siječnja 2018. u Beogradu, u Monoštru je u srijedu, 31. siječnja 2018., 7. sjednica završila sa svojim radom.

Izaslanstva su bila predvođenja hrvatskim supredsjedateljem Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i srpskim supredsjedateljem Ivanom Bošnjakom, državnim tajnikom u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srbije. Članovi odbora imenovani su od vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije, a čine ga predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici nadležnih ministarstava i ureda (kultura, vanjski poslovi, obrazovanje, unutarnji poslovi, pravosuđe, uprava, javni RTV servis i dr.).

Tijekom dva dana sjednice analizirana je provedba usvojenih preporuka s prethodne sjednice, održane u listopadu 2014. u Zagrebu i Vrhovinama te su razmotrena aktualna pitanja od posebne važnosti za obje nacionalne manjine. Hrvatski supredsjedatelj Zvonko Milas izdvojio je tri područja koja su od posebne važnosti za hrvatsku nacionalnu manjinu u Republici Srbiji, te je kao prvo istaknuo osiguranje izravne zastupljenosti predstavnika hrvatske manjine u parlamentu te u tijelima državne vlasti i u javnim ustanovama, rješavanje prostora za Novinsko izdavačku ustanovu „Hrvatska riječ“ i osnivanje hrvatskog školskog centra u Subotici.

Na kraju sjednice, supredsjedatelji Zvonko Milas i Ivan Bošnjak, izrazili su svoju nadu da će što prije biti vidljivi konkretni rezultati koji će pridonijeti poboljšanju položaja hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj te istovremeno poboljšanju sveukupnih odnosa dviju država. Očekuje se da će tome cilju značajno priodonijeti razvijanje bolje suradnje između dvije države u okviru razvojnih i prekograničnih projekata Europske unije, uz uključenost pripadnika obiju manjina, za što su obje strrane pokazale veliki interes.

Drugi dan radnog dijela 7. sjednice MMO-a održao se u prostoru monoštorskog Doma kulture, nakon čega je hrvatsko-srpsko izaslanstvo posjetilo Osnovnu školu 22. Oktobar, odnosno razred prvašića koji su početkom ove školske godine, kao prva generacija u MOnoštoru, upisali nastavni program koji je u cijelosti na hrvatskom jeziku. Izaslanstvu su se predstavili i članovi mjesne hrvatske udruge „Bodrog“ koji njeguju šokačku kulturu, jezik i običaje.

Obje su strane zauzele stav kako je redovito održavanje ovih sjednica vrlo važno za unaprjeđenje statusa pripadnika obje nacionalne manjine. Sljedeća, 8. sjednica hrvatsko-srpskog Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina održat će se u Republici Hrvatskoj.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati