REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

25 11.2017.

Održana prva radionica za predstavnike odgojno obrazovnih ustanova iz Tuzlanske, Županije Posavske i Brčko Distrikta


-

Jučer je u Orašju, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i uz potporu Koordinacije ministara obrazovanja Županija u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku, organizirana prva radionica za predstavnike odgojno – obrazovnih ustanova na temu „Upravljanje projektima, mobilnost i konkurentnost na tržištu rada“ u okviru programa Erasmus +, e Twining.

Na radionici su sudjelovali predstavnici 11 osnovnih škola, tri srednje škole i tri dječja vrtića iz Županije Posavske, Brčko Distrikta i Tuzle.

Mario Pejić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske zahvalio je Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na dosadašnjoj ali i na potpori koju i ovom radionicom pruža Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini čestitala je sudionicima na dolasku i zanimanju koji su pokazali dolaskom na ovu radionicu te poručila kako će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastaviti pružati potporu posebice projektima koji se tiču obrazovanja djece i mladih.


Mr.sc. Andreja Marcetić, predsjednica Savjeta za upravljanje projektima i vanjska suradnica Agencije za odgoj i obrazovanje upoznala je sudionike s važnošću razvijanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, poduzetnosti i poduzetništva, sa svrhom veće konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada, te povećanja samo/zapošljivosti. Sudionici su upoznati s osnovama strateških dokumenata, kao i metodologijom optimalnog upravljanja projektnim ciklusom.

O Erasmus+ programu koji ove godine slavi 30 godina svoga postojanja, govorila je eTwinning ambasadorica Agencije za mobilnost i programe EU, Suzana Delić. Posebno se osvrnula na eTwinning zajednicu učitelja koja od listopada ove godine broji pola milijuna korisnika. Sam eTwinning je izuzetno važan dio Erasmus+ programa i omogućuje korisnicima međusobno umrežavanje, otvaranje virtualnih projekata kao i stručna usavršavanja. Polaznici su se na edukaciji upoznali s procesom otvaranja projekata, načinom pronalaženja projektnih partnera te integracijom eTwinninga u Erasmus+ projekte.

Uz teorijski dio, sudionici radionice su imali prigode pripremiti svoje prve projekte iz područja njegovanja kulturne baštine, ekologije, usavršavanja vještina zaposlenika odgojno obrazovnih ustanova i zaštite od prirodnih nepogoda.

Cilj organizacije ovih radionica je, između ostalog, ostvarivanje mobilnosti zaposlenika odgojno-obrazovnih ustanova u svrhu usavršavanja znanja, vještina i kompetencija potrebnih za obavljanje posla u svojim matičnim ustanovama, poticanje obrazovnih stručnjaka na individualno neformalno stručno usavršavanje te povećanje zapošljivosti, konkurentnosti i mobilnosti na tržištu rada.

Ovo je prva, od niza radionica koje će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske organizirati za predstavnike odgojno obrazovnih ustanova koje nastavu održavaju na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati