REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

08 10.2017.

Posjet Hrvatima u Melbourne -u


-

Tijekom posjeta Melbourne-u, hrvatsko izaslanstvo na čelu sa Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara obišlo je Victorian School of Languages, Holy Family School, gdje ih je dočekao ravnatelj Peter Bruno, njegov zamjenik Anthony Laffy te Stephani Berginc, voditeljica i koordinatorica nastave vjeronauka te su obišli prostorije škole u kojoj se od 1978. godine u redovnoj nastavi uči hrvatski kao strani jezik. "Zbog programa hrvatskog jezika mnoge obitelji koje, iako su prilično udaljene od ove škole - već desetljećima upisuju djecu upravo ovdje. Podrška Ureda u radu nam je vrlo korisna i osigurava kontinuitet ovog kvalitetnog programa."

Nakon toga delegacija je posjetila i Hrvatski centar u Geelongu, čiji Lado ove godine slavi 45. godišnjicu postojanja. Dalje, delegaciji je u prostorijama Australsko - hrvatskih društvenih usluga izvršna direktorica Franci Buljat predstavila rad te neprofitne udruge koja brine o starijim i nemoćnim, osobama s invaliditetom te koja također organizira učenje hrvatskog jezika za odrasle, budući da štićenici udruge u starijoj dobi često pričaju isključivo hrvatskim jezikom.

U večernjim satima održan je susret s iseljenicima. Tom prigodom, državni tajnik Milas snažno je naglasio važnost očuvanja hrvatskog jezika među mladim generacijama te su predstavljeni iskoraci na tom području, prilagođeni upravo potrebama tih naraštaja u Australiji. Nakon toga uslijedila je predstava "Vukovarska večer" u prostorijama AHD Melbourne.

Desetog dana posjeta Hrvatima u Australiji, izaslanstvo je održalo radni sastanak s predstavnicima Hrvata iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života Melbourne a te se, na godišnjoj zabavi u organizaciji Folklorne skupine “Mladi Hrvati” iz Clifton Hill-a, susrelo s hrvatskim iseljenicima u Hrvatskom katoličkom centru Sunshine
„Zahvaljujem se na predanom trudu uloženom u svaki nastup kojim njegujete svoju hrvatsku kulturnu baštinu, toliko daleko od svoje domovine, vašim roditeljima koji nikada nisu dopustili da hrvatski duh zamre u bilo kojem hrvatskom domu te našim misionarima i svim vašim učiteljima koji trajno prenose ljubav prema Hrvatskoj na naše mlade ovdje u Australiji“ – rekao je državni tajnik Milas i poručio „ Dragi mladi, nastavite njegovati svoj hrvatski identitet i znajte da se svaki vaš uspjeh slavi i u domovini. Hrvatski duh ne poznaje udaljenosti, pogotovo danas kada nas dijeli samo jedan mail. Znajte da ste u domovini uvijek dobro došli, da vas ona uvijek čeka i priželjkuje i da ste vi njezini najbolji ambasadori koji ju čine ponosnom. Znajte da je kultura koju njegujete jedna jako stara, bogata i cijenjena europska kultura. Znajte da su vaši korijeni u Hrvatskoj a vi ste naše zelene grane raširene po cijelom svijetu“.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati