REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

02 10.2017.

Posjet Hrvatima u Blactownu, Wollongongu i Campbelltownu


-

Tijekom četvrtog i petog dana posjeta Australiji, hrvatsko izaslanstvo predvođeno
Zvonkom Milasom, državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate
izvan Republike Hrvatske i Ivanom Penavom, gradonačelnikom grada Vukovara
posjetilo je Hrvatski katolički centar i crkvu Gospe Velikog hrvatskog zavjeta,
Blacktown, Sydney i Hrvatski katolički centar Marije Kraljice Hrvata,
Wollongong gdje su se susreli sa Fra Josipom Kešinom, župnikom i fra Ivom
Tadićem, delegatom Hrvatske inozemne pastve u Australiji i Oceaniji te brojnom
hrvatskom zajednicom. Tom prigodom, državni tajnik Milas je zahvalio hrvatskoj katoličkoj crkvi na doprinosu u očuvanju hrvatskog jezika, kulture i identiteta u svijetu „Vaše poslanje ukorijenjeno je u hrvatsku prošlost, ali i budućnost, te vam u ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske od srca na tome zahvaljujem“.

Na otvorenju izložbe fotografija Foto kluba Zagreb „Hrvatska danas“ i višestruko nagrađivane kazališne predstave „Wild Violet“ u izvedbi Josipe Draisme u Campbelltownu,
državni tajnik Milas je naglasio kako je uloga hrvatskog iseljeništva u očuvanju hrvatske kulturne baštine posebno važna, ali i uzajamnost u umjetnosti jer Hrvatska mora učiniti dostupnim kulturne sadržaje iz domovine svim Hrvatima izvan RH.
„ Stoga vas pozivam da stvarate hrvatsku umjetnost, da ju podržavate, kako bi hrvatska kultura bila prepoznata ne samo kao dio vrhunske europske, već i svjetske kulture. A Vlada Republike Hrvatske će podržavati taj uzajamni trud“.

Gradonačelnik Grada Vukovara zahvalio je na značajnom doprinosu Hrvata u Australiji u obnovi vodotornja te je pozvao sve nazočne na posjetu Vukovaru, Gradu heroju i Gradu Heroja, koji je obranio Hrvatsku i koji je podnio najveću žrtvu potrebnu za stvaranje samostalne hrvatske države.

George Brticevic, gradonačelnik grada Campbelltown-a, druga generacija hrvatskih iseljenika u Australiji nazočio je ovom, za hrvatsku zajednicu, značajnom kulturnom događaju.

Gradonačelnik je posjetio Vukovar tijekom svojih prošlih posjeta Hrvatskoj te je dogovorio ponovnu posjetu s gradonačelnikom Penavom.

Hrvatsko izaslanstvo sastalo se i sa hrvatskim gospodarstvenicima, članovima Australsko Hrvatske Gospodarske komore te sa članovima Hrvatsko - australskog društva Stjepan Radić.


Prema zadnjem popisu stanovništva, u Sydneyu ima oko 60.000 Hrvata raznih generacija. Organizirani su u brojne klubove, društva, folklorne grupe i crkve. Važno je naglasiti da prvi Hrvati u Sydney stižu sredinom 19 stoljeća. Najveći val Hrvata došao je u Sydney nakon II. Svjetskog rata gdje je u Sydneyu 1952. osnovan „Hrvatski Caritas“ čija zadaća je bila pomaganje našim doseljenicima. Hrvatski useljenici su uvelike doprinijeli napretku Sydneya i Australije, tako što su među prvima otvorili vinarije, kooperative u otkupu mlijeka, ribolovne zadruge i drugo te su danas važan čimbenik australskog društva, koji njeguje snažne veze s Hrvatskom.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati