REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

03 09.2017.

Održana 26. proslava Kiritofa u Jevišovki u Češkoj Republici


-

U nedjelju, 3. rujna 2017. godine u mjestu Jevišovka/Frielištof/Fröllersdorf, Južna Moravka, Češka Republika, u organizaciji Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj održana je 26. proslava Kiritof, najveća godišnja proslava moravskih Hrvata.

Kiritof je mjesto susreta gradišćanskih Hrvata, koji se već više od četvrt stoljeća organizira prve nedjelje u rujnu, kako bi se od zaborava sačuvala vrijedna baština moravskih Hrvata i kako bi se obilježili najteži trenutci u njihovoj povijesti, kad su nakon završetka 2. svjetskog rata protjerani iz svojih domova i raseljeni po cijeloj Češkoj.

Proslava ovogodišnjega Kiritofa započela je svetom misom u crkvi Sv. Kunigunde, koja se služila na češkom i njemačkom jeziku, a dio pjevanja bio je na gradišćanskohrvatskom idiomu hrvatskoga jezika.Zatim je održan kulturno-umjetnički program na kojemu je prikazana bogata folklorna baština moravskih Hrvata, a u kojemu su sudjelovali i Hrvati iz Gradišća u Republici Austriji.

Na početku programa prigodnim riječima nazočnima su se obratite veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Republici Ines Troha i zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda Ivana Perkušić. Gospođa Perkušić je u svome obraćanju naglasila posebnu važnost njegovanja tradicije hrvatske manjine i vrijednost građenja zajedništva među Hrvatima koji žive izvan domovine i u domovini te je rekla da će Središnji državni ured i nadalje biti poudan partner i potpora u tim aktivnostima. Na proslavi su bili i predstavnici čeških institucija, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatske manjine iseljenika, Hrvatsko-češkog društva iz Zagreba te brojni Hrvati iz Češke, Slovačke, Austrije i Mađarske.

Veleposlanica Ines Troha i ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Češkoj Republici Marin Žužul te zamjenica državnog tajnika Ivanu Perkušić i savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu Milana Bošnjak posjetili su Hrvatski dom – Memorijalno-dokumentaciji centar Hrvata Južne Moravske čija je obnova u tijeku i gdje su ih Jan Kopřiva, predsjednik Udruge i Lenka Kopřivova, dopredsjednica Udruge i dosadašnja članica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, obavijestili o trenutačnim aktivnostima koje poduzimaju kako bi se što prije dovršili radovi na Hrvatskome domu, koji su trebali biti dovršeni do ovogodišnjega Kiritofa, ali se odvijaju sporije od planiranoga.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati