REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

05 09.2017.

Potpora Vlade RH očuvanju identiteta i ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH konkretna i operativna


-

Prvi dan posjeta Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković završio je u Mostaru gdje je sudjelovao u obilježavanju 100. obljetnice spašavanja hercegovačke djece.

Tim je povodom, u sklopu Studentskog doma za nadarene studente slabijih materijalnih mogućnosti, otvorena Pučka kuhinja fra Didaka Buntića, koji je u vrijeme Prvog svjetskog rata osigurao u Slavoniji i Srijemu prihvat i smještaj za oko 17.000 glađu ugrožene hercegovačke djece. Hrvatska je za izgradnju Studentskog doma izdvojila 3,2 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo time što je Vlada Republike Hrvatske jedan od kontributora za ovaj veliki i plemeniti projekt, koji je na tragu fra Didaka Buntića, njegove dobrote i temeljne ideje kršćanske solidarnosti.

„Ova poruka doma za one studente koji su slabijih materijalnih mogućnosti ponavlja tu temeljnu ideju i to temeljno načelo“, naglasio je.

Ponovio je da je Vlada Republike Hrvatske prijatelj i saveznik Bosne i Hercegovine te da će svaki puta kada to može podržati sve inicijative koje vode očuvanju identiteta i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Zahvalio je predsjedatelju Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću na pozivu i izvrsnoj suradnju i dijalogu o svim pitanjima za unaprjeđenje odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Činjenica da je ovo moj sedmi posjet Bosni i Hercegovini u 11 mjeseci mandata je signal da je naša potpora ne samo deklaratorna, već konkretna i operativna, bilo da je riječ o rješavanju otvorenih pitanja ili konkretnim projektima koje hrvatska Vlada kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH financira“, naglasio je Plenković.

Ponovno je izrazio punu potporu Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, kao i podršku Hrvatske u tom procesu.

„Radimo u najboljoj namjeri i otvorena srca, sa željom da sve što je Hrvatska prošla bude na korist Bosni i Hercegovini i na dobrobit kvalitetnog dijaloga između triju konstitutivnih naroda i svih ostalih koji žive u Bosni i Hercegovini“, poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je u srpnju održana zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj je, među ostalim, raspravljena i tema Pelješkoga mosta. Dodao je kako smatra da je dijalog koji je oko Pelješkog mosta vođen proteklih godina u tehničkom smislu bio vrlo jasan.

„Hrvatska je, kada je radila projektnu dokumentaciju, izašla u susret onim gabaritima koje je zahtijevala bosanskohercegovačka strana. Sam most bit će fizički na hrvatskom teritoriju, a ono što je važno da će prolaz svim brodovima prema Neumu biti omogućen bez ikakvih poteškoća“, istaknuo je.

Upitan o izbornom zakonu u BiH, predsjednik Vlade kazao je kako očekuje da se do idućih redovnih izbora u BiH 2018. postigne politički dogovor svih aktera te da se donesu odgovarajući propisi koji se odnose na izborni zakon, a koji bi izborni proces učinili pravednijim.

„To je ono što Hrvati u Bosni i Hercegovini kao konstitutivan narod žele i dijelimo njihov stav da je bilo određenih nepravednosti u dosadašnjem sustavu. Želimo rješenje s kojim će biti zadovoljna sva tri konstitutivna naroda i svi politički akteri“, kazao je Plenković i dodao da je to pitanje, prije svega, na institucijama i političkim strankama Bosne i Hercegovine.

U Mostaru je održana i svečana akademija u povodu obilježavanja 100. godišnjice spašavanja hercegovačke djece, a predsjednik Vlade Andrej Plenković tom je prigodom govorio o važnosti djelovanja fra Didaka Buntića i njegovom velikom pothvatu kojim je tisuće djece spašeno od gladi. I u toj je prigodi naglasio da će Vlada Republike Hrvatske nastaviti podupirati projekte koji su dobri za Bosnu i Hercegovinu i za opstojnost Hrvata u toj zemlji.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati