REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

05 09.2017.

Predsjednik Vlade u Livnu: Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u BiH


-

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković boravi u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će s predstavnicima državnih i lokalnih vlasti razgovarati o razvojnim, infrastrukturnim, gospodarskim i kulturnim projektima koje sufinancira Vlada Republike Hrvatske.

U pratnji predsjednika Vlade su državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.

Posjet je započeo u Livnu, sastankom s načelnikom Općine Livno Lukom Čelanom, a nakon sastanka predsjednik Vlade posjetio je Srednju strukovnu školu Silvije Strahimir Kranjčević i obišao izvedene radove koje je sufinancirala Vlada Republike Hrvatske.

Istaknuo je kako mu je ovo sedmi put od kada je predsjednik Vlade Republike Hrvatske da posjećuje Bosnu i Hercegovinu.

„Ta činjenica potvrđuje, ne samo deklaratorno, da je Bosna i Hercegovina naša najvažnija prijateljska i susjedna država s kojom razvijamo izvrsne odnose i s kojom želimo unaprijediti i gospodarsku suradnju i politički dijalog“, dodao je predsjednik Vlade.

„Želimo dati potporu Hrvatima kao konstitutivnom i ravnopravnom narodu u Bosni i Hercegovini“, naglasio je.

Naveo je da Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kontinuirano objavljuju natječaje za brojne projekte, kako bi na konstruktivan način poduprli identitet i omogućili i razvoj i opstanak Hrvata u BiH.
Jedan od takvih projekata je i potpora Srednjoj strukovnoj školi Silvije Strahimir Kranjčević koju je predsjednik Vlade također obišao.

Kazao je da je u protekle dvije godine za razne projekte na području Hercegbosanske županije dodijeljeno preko 6 milijuna kuna. Najavio je da će Vlada kroz proračunske okvire nastojati u budućnosti povećati sredstva Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, prvenstveno za financiranje projekata.

„Dugoročno ta sredstva moraju biti jedna potporna snaga koja pokazuje konzistentnu i konkretnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini“, naglasio je.

Kazao je da je problem demografske revitalizacije istovjetan i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

„Moramo učiniti sve da se omogući uključivanje na tržište rada, nova radna mjesta i revitalizacija gospodarstva jer je bez toga teško opstati u određenim krajevima“, upozorio je predsjednik Vlade.

Načelnik Općine Livno Luka Čelan zahvalio je Vladi Republike Hrvatske na potpori u realizaciji projekata koji su važni za ovaj kraj.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati