REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

18 07.2017.

Stigli prvi sudionici – sve je spremno za početak 4. Hrvatskih svjetskih igara


-

Pripreme za 4. Hrvatske svjetske igre, koje se u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Hrvatskog svjetskog kongresa održavaju od 18.– 22.srpnja 2017. u Zagrebu, su pri kraju.
Prvi natjecatelji već su stigli – timovi iz SAD, Kanade te Švicarske. Dobrodošlicu u Studentskom naselju Stjepan Radić u Zagrebu, gdje će biti smješteni tijekom trajanja Igara, su im poželjeli Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Vinko Sabljo, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa.

Tom prigodom državni tajnik Milas rekao je kako brojimo zadnje sate do početka 4. Hrvatskih svjetskih Igara – sportsko amaterskog natjecanja koje će u slijedeći 6 dana u Zagrebu okupiti cijeli svijet – skoro 1200 natjecatelja iz 31 zemlja svijeta. „Organizirati okupljanje Hrvata iz cijeloga svijeta, i to mladih, u tolikom broju, dokaz je da imamo volju i želju za ovakvim i sličnim projektima, ali i da je trenutak da ponovimo zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske koje smo imali tijekom stvaranja države“ rekao je Milas i dodao kako cilj je Igara, između ostalog, kroz sportska i kulturna druženja povezati mlade Hrvatice i Hrvate i dati im poticaj za njegovanje hrvatskog identiteta i jačanja hrvatskog zajedništva u zemljama u kojima žive. U hrvatskom dresu pobjeđuju Hrvati, neovisno jesu li rođeni u Hrvatskoj, Švicarskoj, Australiji, Bosni i Hercegovini; na terenu se ne rade podjele - na terenu igra samo srce. Upravo to je i moto Igara- JEDNO JE SRCE JEDNA JE HRVATSKA“.

Vinko Sabljo, predsjednik HSK je istaknuo izvrsnu suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je na ovim – 4. Igrama po prvi puta i organizator. „ Troje Igre su iza nas. No ove 4. po redu bilo nam je znatno lakše organizirati jer imamo partnera u domovini – Središnji državni ured za Hrvate izvan RH. Ponosan sam na veliki, rekordan broj natjecatelja koji će imati prigodu upoznati zajedničku domovinu koju ne zovemo bez razloga „Lijepa naša“ – rekao je Sabljo.

Valentina Crepulja stigla je u Zagreb iz Švicarske – po drugi put na Hrvatske svjetske igre. Natjecat će se u odbojci „ Poznanstva koja sam stekla na prošlim Igrama su neprocjenjiva. Upoznala sam svoje sunarodnjake iz Angole, Brazila, Kanade, Srbije, Crne Gore. I nakon Igara održavamo kontakte. Čak sam prošle godine, zahvaljujući Igrama, posjetila Hrvate u Argentini. Sretna sam što sam opet tu. Doći ću opet sigurno“ rekla je Valentina.

Na ovim Igrama sudjelovat će i cijele obitelji. Roditelji Barić, iz Kanade, će bodriti svoje tri kćerkice na natjecanjima, a nakon Igara produžavaju boravak u Hrvatskoj u rodnom Šestanovcu i Dalmaciji „ Važno nam je njegovati i učvršćivati veze s domovinom naših predaka. Tome učimo i našu djecu. Zato su ove Igre važne „ – rekli su.

Uz rekordan broj natjecatelja, na ovim Igrama sudjeluje i najveći broj volontera – skoro 100 mladih iz Republike Hrvatske će za vrijeme Igara biti na raspolaganju sudionicima i natjecateljima 24 sata dnevno – biti će pomoć oko smještaja, prehrane, rasporeda natjecanja, slobodnog vremena.

Svečano otvorenje 4. Hrvatskih svjetskih Igara biti će sutra – 18.srpnja 2017. u 20.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati