REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

04 05.2017.

Potpisani Ugovori o dodjeli stipendija za studente/ pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske


-

Od 2.-4. svibnja ove godine, u Osijeku, Splitu, Sarajevu i Mostaru potpisani su Ugovori o dodjeli stipendija za redovite studente - pripadnike hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske.

Temeljem provedenog Natječaja za dodjelu stipendija, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je 500 stipendija za akademsku godinu 2016./17. za upis ili za nastavak redovnog studija, od čega 100 stipendija za studij u Republici Hrvatskoj i 400 stipendija za studij u Bosni i Hercegovini.

Stipendije se dodjeljuju za razdoblje od 10 mjeseci u akademskoj godini 2016./17. u mjesečnom iznosu od 700,00 kuna.

Osim što je izvrsnost jedan od temeljnih kriterija za dodjelu, od ove godine uvedeni su dodatni socijalno-materijalni kriteriji, koji omogućavaju pravo na stipendiju studentima kojima je stipendija istovremeno materijalna, ali i moralna potpora u jačanju samopouzdanja, osobnog razvoja, stjecanja znanja te intelektualnih vještina.

Svi stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske sudjelujući u ovom programu doprinose ispunjavanju i ostvarenju strateških ciljeva Ureda i to osobito: zaštite prava i interesa Hrvata izvan Republike Hrvatske i jačanja njihovih zajednica te razvijanja međusobne suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Podsjećamo da Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske od svog osnutka kontinuirano unapređuje sustav stipendiranja – od uspostavljanja mjerljivih kriterija do stalnog povećanja iznosa mjesečnih stipendija. Također, povećan je broj stipendija studentima koji studiraju u BiH. 200 stipendija više u odnosu na dvije godine ranije. Na ovaj način prije svega potičemo mlade ljude, da ostanu u svojoj domovini – Bosni i Hercegovini.

U razdoblju od 2011. do 2016. ukupno je dodijeljeno 1927 stipendija, a ukupno isplaćena sredstva za ovu svrhu iznose 11.874.000,00 kuna.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati