REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

25 04.2017.

50. obljetnica Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu. – započeo dvodnevni znanstveno-stručni skup


-

U utorak 25.travnja 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočio je otvorenju dvodnevnog Znanstveno stručnog skupa u povodu 50. obljetnice Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.
Tom prigodom, u svom obraćanju državni tajnik Milas je čestitao Hrvatskoj inozemnoj pastvi značajnu obljetnicu te naglasio neizreciv značaj djelovanja Crkve za Hrvate u domovini i izvan nje. „ Katolička Crkva sa svojim je hrvatskim narodom dijelila sve strahote i patnje ratova, totalitarizama, siromaštva, ne ostavljajući ga nikada samoga. Čuvajući vjeru hrvatskog naroda, čuvali ste njegov jezik, njegove običaje, njegovu kulturu i njegovu budućnost“ – naglasio je državni tajnik Milas.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske skupu se obratio Davoro Ivo Stier, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova.

Na svečanom otvaranju Skupa su sudjelovali visoki predstavnici crkvenoga i društvenoga života, na čelu s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom, mons. Želimirom Puljićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije, mons. Tomom Vukšićem, potpredsjednikom Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Uz predavanja vezana za povijesni kontekst osnutka i rada Ravnateljstva, kao i pitanja hrvatskoga iseljeništva, predviđena su i predavanja o smislu pastorala na materinjem jeziku, identitetu hrvatskih katolika u iseljeništvu, izazovima koje donosi budućnost, korištenju društvenih mreža u pastoralu iseljenika i o mogućnostima povratka, a prikazat će se i aktualno stanje dušobrižništva za Hrvate po regijama. Planirano je i na prigodnoj filmskoj akademiji prikazati dokumentarne ulomke o dušobrižništvu među našim iseljenicima.

Znanstveno-stručni skup održava se u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu, a završit će zahvalnim misnim slavljem za pedeset godina djelovanja Ravnateljstva. Svetu misu u zagrebačkoj prvostolnici u srijedu, 26. travnja 2017. s početkom u 19 sati predvodit će zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, u zajedništvu s hrvatskim biskupima, redovničkim poglavarima, kao i svećenicima koji su služili i služe u hrvatskoj inozemnoj pastvi.

Pokrovitelji skupa su Hrvatska biskupska konferencija i Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, a u organizaciji skupa, uz Ravnateljstvo, sudjeluju Hrvatsko katoličko sveučilište i Katolički bogoslovni fakulteti Sveučilišta u Zagrebu i Univerziteta u Sarajevu.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati