REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

31 03.2017.

Državni tajnik Milas boravio u Stuttgartu


-

U četvrtak, 30. ožujka 2017. godine u Velikoj dvorani Vijećnice grada Stuttgarta održana je svečana proslava 25. godišnjice Hrvatske nastave u Baden-Württembergu i 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika u organizaciji Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu.

Velikom broju okupljenih učitelja, učenika i njihovih roditelja, djelatnika hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava, predstavnika hrvatskih udruga i zajednica te svećenika i drugih djelatnika hrvatskih katoličkih misija i svim drugim nazočnima na ovom događanju obratili su se voditeljica Centra hrvatske nastave u Baden-Württembergu Marija Prpić, generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Slavko Novokmet, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Momir Karin te izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
U svome je obraćanju državni tajnik Milas istaknuo iznimnu važnost učenja i poučavanja hrvatskoga jezika kako u domovini, tako i izvan nje. Zahvalio je svima koji svojim vrijednim radom pridonose da učenici hrvatske nastave iz Baden-Württemberga kontinuirano ostvaruju odlične rezultate. Poželio je da nam svima znamenita Deklaracija bude nadahnuće u životu i radu, da budemo svjesni svojih korijena i svojega identiteta i da postanemo još bolji ljudi.
U zanimljivom programu sudjelovali su učenici hrvatske nastave sa svojim prigodnim programom, ugodnom glazbenom ugođaja pridonio je Zagorje Brass Quintet iz Novog Golubovca te je predstavljen dokumentarni film 'Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika', u kojemu je, kao svjedok vremena, govorila hrvatska književnica sa stalnom adresom u Stuttgartu Malkica Dugeč.

Istoga dana državni tajnik Milas je u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Stuttgartu održao sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga koji su ga izvijestili o svojim aktivnostima, postignućima i izazovima u radu, pri čemu su posebno istaknuli važnost nastavka učenja hrvatskoga jezika u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te omogućavanja dopisnog ili elektroničkog glasovanja Hrvatima koji žive izvan granica Republike Hrvatske.
Sljedećega dana državni tajnik je posjetio Centar hrvatske nastave u Baden-Württembergu, gdje se susreo s koordinatoricama hrvatske nastave iz Stuttgarta, Ulma i Mannheima: Marijom Prpić, Šteficom Delijom i Draganom Ivanković, a zatim se u Župnom uredu sv. Nikole Tavelića u Stuttgart-Wangenu susreo s fra Jurom Zebićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Stuttgart Bad Cannstatt i fra Zvonkom Tolićem, voditeljem Hrvatske katoličke misije Stuttgart Mitte i njihovim suradnicima. Na oba ova sastanka državni tajnik je dobio važne informacije o aktualnom stanju i potrebama brojne hrvatske zajednice koja živi u ovoj njemačkoj saveznoj zemlji te se razgovaralo o mogućnostima intenziviranja postojeće i razvijanja buduće suradnje.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati