REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

24 03.2017.

Državni tajnik Milas posjetio Kotor Varoš


-

U četvrtak 23. ožujka 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetio je Kotor Varoš, općinu u kojoj je prije rata živjelo skoro 11000 Hrvata. Danas ih je, po posljednjem popsi stanovništa u BiH iz 2013.godine tek 1116.

Ispred župne crkve u Kotor Varošu, državni tajnik Milas, župnik fra Zoran Mandić i Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane RH poklonili su se žrtvama 2. Svjetskog rata i poraća te posljednjeg rata u BiH, nakon čega su obišli sela Sokoline i Orahova, razrušena i napuštena sela u kojima su prije rata živjeli Hrvati „Više od polovice sela i naselja u kojima su do rata živjeli Hrvati do danas ni su obnovljeni. No unatoč tome, želja za povratkom ne jenjava. Mi ćemo ovdje ostati, opstati. Mi ostajemo ovdje živjeti“ – rekao je fra Zoran koji je zahvalio hrvatskom izaslanstvu na posjeti „Vaš dolazak ovdje nosi snažnu poruku da nismo zaboravljeni i veliko nam je ohrabrenje“ – rekao je.

„Hrvatska ima prije svega ljudsku, moralnu, a ne samo ustavnu i zakonsku obvezu pomoći prognanim i raseljenim Kotorvaroškim Hrvatima u povratku a onima koji su se već vratili – osigurati primjerene uvjete za kvalitetan život. I to ćemo sigurno činiti“ – poručio je državni tajnik Milas.

Državni tajnik Milas održao je sastanak s predstavnicima kotorvaroških udruga te se susreo s načelnikom općine Kotor Varoš Zdenkom Sakanom s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje na infrastrukturnim projektima koji bi Hrvatima ovog kraja omogućili povratak.

Posjet Kotor Varošu završen je obilaskom proizvodnih pogona tvrtke Sim Technics u vlasništvu povratničke Marić. Tvornicu su pokrenuli 2007.godine u naselju Šibovi. Danas zapošljavaju 200 radnika a cjelokupnu proizvodnju izvoze na tržište EU.

Pogledaj galeriju →

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati