REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

Program za Hrvate u BiH


Republika Hrvatska kontinuirano skrbi o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda u Bosni i Hercegovini.  Isto tako, podupire različite programe i projekte iz područja obrazovanja, znanosti, zdravlja, kulture i drugih područja kojima je cilj stvaranje gospodarskih i socijalnih uvjeta za održivi opstanak i ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Od 2004. – 2016., Republika Hrvatska je za ovu namjenu izdvojila 298.838.000,00 kn. Središnji državni ured je od 2012. do 2016., putem ovog natječaja, financirano u iznosu od 95 milijuna kuna 187 velika, strateški važna projekta za opstanak, ostanak i povratak Hrvata u Bosni i Hercegovini.


PROGRAMI I PROJEKTI U 2016.

U 2016. godini dana je potpora za 65 programa i projekata. Svi oni imaju jasan cilj – poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini na svim razinama.


    OBRAZOVANJE I ZNANOST     

Obrazovanje, kao temelj prosperitetne budućnosti jednog naroda, jedno je od najvažnijih područja koje se kontinuirano i sustavno  podupire. Ove godine potpomognuta je izgradnja škola – u Banjoj Luci, Posušju,Žepču, Bihaću i Grudama. Osigurana su sredstava i za 4 školske športske dvorane – u Kreševu, Busovači, Tomislavgradu i Orašju,Također smo ove godine opremili 3 škole s didaktičkom opremom i osigurali optimalne uvjete za izvođenje kabinetske nastave. Nismo zaboravili ni  najmlađe – osigurana su sredstva za dječji vrtić Anđeli u Novom Travniku.


Osigurati mladima primjerene uvjete studiranja način je kako ih potaknuti da ostanu u svojoj zemlji. Stoga je dana potpora izgradnji i završetku studentskog doma za studente slabijeg imovinskog stanja u Mostaru. Već slijedeće akademske godine  Dom će otvoriti vrata prvim korisnicima.

Uz primjeren studentski smješta, slijedeće akademske godine, će studentima biti dostupni  i novi studijski programi. Zahvaljujući ovoj potpori otvorit će se studij dentalne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Napravljeni su iskoraci i na području ulaganja u znanost. Tako je, između ostalog, financiran i  laboratorij za analizu smilja, što će zaokružiti cjelokupan proces proizvodnje, prerade i distribucije ove važne , posebice za Hrvate u Hercegovini, poljoprivredne grane.


ZDRAVLJE

Održivi ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini nemoguće je zamisliti bez dostupne i primjerene zdravstvene skrbi.  Stoga su potpomognute  bolnice u Livnu, Orašju i Novoj Biloj. Pomoglo se i u nabavi medicinske opreme za 8 domova zdravlja. Od   nabave ultrazvučnog aparata za pregled kukova kod djece do nabave  Preventivne   dijagnostičke opreme – poput primjerice  gastroskopa, kolonoskopa ili mamografa za dom zdravlja u Odžaku.

 
KULTURA

Važno je njegovati te čuvati i jačati kulturni identiteta hrvatskog naroda u BiH . Stoga je ove godine potpora dana za 8 domova kulture , 4 muzeja, tri knjižnice, kao i Galerija prijateljstva i Lutkarsko kazalište u Mostaru te Amatersko kazalište u Novom Travniku.

Samostani u Bosni i Hercegovini nisu samo vjerski objekti. Kao središta duhovnosti, kulturne baštine i povijesti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i danas imaju značajnu ulogu u svakodnevnom životu naših ljudi. Tako su potpomognuti samostani u Gučoj Gori, Širokom Brijegu, Mostaru, Tuzli.


OSTALA PODRUČJA

Mislilo se i na druge sadržaje koji će prvenstveno mladima pružiti priliku za nove, moderne kako obrazovne tako i kulturne sadržaje. Ponos Hrvata u Sarajevu  i cijeloj Bosni i Hercegovini  je zasigurno Nadbiskupijski centra za pastoral mladih Ivan Pavao II  u kojem već danas radi dječji vrtić i sportska dvorana.  Zahvaljujući potpori iz Republike Hrvatske bit će opremljene učionice, knjižnica i sale za seminare i konferencije

Svjesni trenutka u kojem brojni mladi ljudi, pa i cijele obitelji odlaze u potrazi za boljom budućnosti prioritet u 2016.godini su bili projekti koji omogućavaju otvaranje novih radnih mjesta. Konkretno po prvi puta ove godine dana je potpora za pokretanje proizvodnje poljoprivrednih kultura poput meda, smilja ali i standardnih kultura u cilju oživljavanja malih poljoprivrednih gospodarstava. Tu prvenstveno mislimo na povratnike u Bosansku Posavinu kojima su osigurana sredstva za proljetnu sjetvu. 

Ceste kroz hrvatska naselja od životne su važnosti za povratnike i one koji se žele vratiti. Posebice je ovo važno za Hrvate u Republici Srpskoj. Tako će se ove godine krenuti s rekonstrukcijom ceste u općini Derventa te su osigurana sredstva za kupnju višenamjenskog stroja koji će služiti za čišćenje i održavanje cesta,  kanala i korita, te 7 mjesnih groblja u naseljima Ivanjska i Šimići kod Banja Luke a koji su danas zapušteni.

Nastojeći odgovoriti na potrebe najranjivijih skupina u društvu, Vlada Republike Hrvatske ove godine je osigurala sredstva za završetak Centra za djecu s poteškoćama u razvoju u Ljubuškom.  Isto tako, po prvi puta ove godine značajnija potpora dana je Centru za žrtve obiteljskog nasilja, kao i humanitarnoj udruzi Fra Mladen Hrkać koja pruža potrebnu pomoć bolesnicima i njihovim obiteljima tijekom liječenja u Zagrebu.

Nije zaboravljena ni skrb za stanovništvo starije dobi. Tako je potpomognuta izgradnja doma za starije i nemoćne osobe u Čapljini i Kiseljaku, koji će uz primjerenu skrb pružiti mogućnost zapošljavanja ljudi. 
 

 KRITERIJI

Kad se govori o kriterijima, važno je istaknuti da su  prvenstveno birani projekti koji donose korist i koji su na dugoročnu dobrobit hrvatskom narodu u BiH.

Podržani su veći, strateški važni projekti - škole, bolnice, domovi zdravlja, studentski i domovi za starije i nemoćne, infrastrukturni projekti, kao i projekti koji pružaju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta. Prednost u dobivanju financijske potpore imali su i programi i projekti koji se provode u partnerstvu s lokalnom zajednicom u BiH. Također, se pazilo da  potpora bude zemljopisno raspoređena na cijelom teritoriju BiH gdje žive Hrvati.

Zaključno, Donošenjem Odluke o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini Vlada Republike Hrvatske pruža važnu pomoć i potporu udrugama i ustanovama Hrvata u Bosni i Hercegovini te kroz njih osnažuje i ohrabruje hrvatski narod u njegovom nastojanju za održivim ostankom te podupire i čuva nacionalni identitet hrvatskog naroda u toj zemlji.


E: hrvati-bih-projekti@hrvatiizvanrh.hr

 
                                                         Raspodjela sredstava od 2004.-2012.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

T: +385 (1) 6444 680
F: +385 (1) 6444 688
E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati