REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

Program učenja hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj


Program učenja hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj

Pravni okvir: Projekt učenja hrvatskog jezika od 2012. provodi Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, „Narodne novine“, broj 124/11 i 16/12 (poglavito članci 33. i 60.) i temeljem Javnog poziva koji se svake godine objavljuje u mjesecu travnju ili svibnju za iduću akademsku godinu.

Pravilnik za dodjelu naknada/stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskoga jezika (KLASA: 011-02/15-03/02; URBROJ: 537-02-03/3-15-01 od 30. ožujka 2015.) utvrđuje opće uvjete, način i postupak odobravanja naknada/stipendija, prava i obveze korisnika, kao i druga pitanja u vezi odobravanja naknada/stipendija za učenje hrvatskoga jezika na visokoškolskim ustanovama u Republici Hrvatskoj odnosno za internetsko učenje hrvatskog jezika. Kandidati moraju imati barem završenu srednju školu i dob od 18 godina, hrvatsko podrijetlo i prebivalište izvan Republike Hrvatske.

Cilj: Projektom učenja hrvatskoga jezika postiže se upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti između Republike Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima. Istodobno se potiče povratak hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, a onima koji se već uselili pomaže se kako bi se mogli lakše uključiti u gospodarski i društveni život u Republici Hrvatskoj.

Iskoraci: Nastavljen je iskorak započet u 2013./14. po kojemu se naknade/stipendije za učenje hrvatskoga jezika dodjeljuju ne samo  pripadnicima hrvatskoga naroda s prebivalištem izvan Republike Hrvatske nego također i njihovim supružnicima kao i prijateljima Republike Hrvatske koji njeguju hrvatski identitet i promiču hrvatsko kulturno zajedništvo. Tečaj se i nadalje održava u tri hrvatska grada, na filozofskim fakultetima u Zagrebu, Splitu i Rijeci. Od akademske godine 2015./16. u  Projekt učenja hrvatskoga jezika uvedena je i mogućnost za internetsko učenje hrvatskoga jezika (Hrvatski internetski tečaj HiT-1).

Naknada/stipendija (1 naknada=1semestar) za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj uključuje podmirenje troškova tečaja hrvatskoga jezika (Državni ured isplaćuje organizatoru tečaja oko 4.500 kn za semestar po polazniku), troškove subvencionirane prehrane do dva obroka dnevno (osigurava MZOS), te isplatu  troškova smještaja (u studentskom domu ili privatno) u iznosu do 300 kuna mjesečno te 100 kuna mjesečno za osobne potrebe polaznicima tečaja. Za polaznike internetskog tečaja isplaćuju se troškovi organizatoru tečaja (oko 3.750 kn za semestar po polazniku).

Na Javni poziv za 2016./17. (za tečaj u RH i internetski tečaj) zaprimljeno je ukupno 240 prijava, od kojih 190 za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj, a 50 za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Slijedom Odluke od dodjeli naknada/stipendija od 7. srpnja 2016. i Odluke o dopuni Odluke od 14. rujna 2016. ukupno za 2016./17. dodijeljeno 155 naknade/stipendije (83 zimskih i 72 ljetnih) za ukupno 121 kandidata. Kandidati dolaze iz dvadesetak država sa svih kontinenata, a najviše ih je iz zemalja Južne Amerike s brojnim hrvatskim iseljeništvom.

Ukupno je od 2012./13. do 2016./17.  dodijeljeno 731 naknada/stipendija (333 zimskih i 399 ljetnih) za 536 polaznika.


  • Svi oblici nastave na sveučilišnim tečajevima hrvatskog jezika obuhvaćaju izvannastavne aktivnosti koje se stalno organiziraju i u koje se studenti aktivno uključuju kako bi jezik i kulturu učili na praktičan način. Za studente se, u svakom semestru, organiziraju putovanja u pojedine nacionalne par-kove i hrvatske gradove tijekom kojih se up-oznaje hrvatska kulturna povijest i baština. Polaznicima viših stupnjeva priređuju se odlasci na kazališne i filmske predstave, a polaznicima početnih stupnjeva nude se projekcije s prijevodom na engleskom jeziku. U svakom se semestru organiziraju i gostovanja različitih hrvatskih kulturnih djelatnika.

Kontakt:
Sektor za provedbu i nadzor programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske
Adresa: Trg hrvatskih velikana 6, 10000 Zagreb
Tel: 00 385 1 6444 683
Fax: 00 385 1 6444 688

E-mail: tecaj-hrvatskog-jezika@hrvatiizvanrh.hr 


Poveznica: Pravilnik o dodjeli stipendije za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj i za internetsko učenje hrvatskoga jezika


 


Pravilnik o dodjeli dtipendija za učenje hrvatskog jezika u RH i za internetsko učenje hrvatskog jezika

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati