REPUBLIKA HRVATSKA

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Kontakti | Mapa weba | English

Kontakti | English

  • Hrvatska manjina u Bugarskoj

    Katolička Crkva- mjesto okupljanja i povezivanja. Bugarski Hrvati su se nalazili na krštenjima, vjenčanjima i sl. događajima

Hrvatska manjina u Bugarskoj


U Bugarskoj živi malobrojna hrvatska etnička skupina koja uglavnom predstavlja ogranak janjevačkih Hrvata s Kosova. Prema raspoloživim informacijama u Bugarskoj živi oko 1500 osoba hrvatskog podrijetla.

O Hrvatima u Bugarskoj još je 1858. godine pisao fra Grgo Marić. Doseljavali su u nekoliko navrata, a najviše ih je u Bugarsku došlo iz Janjeva početkom 20. stoljeća. Kao trgovci i zlatari vidjeli su tada budućnost u Sofiji. U Čumenu, Sofiji i Plovdivu Hrvati se spominju još u 18. stoljeću. Također, do početka Prvog svjetskog rata više od 500 bugarskih studenata obrazovalo se u Hrvatskoj, a neki su se oženili Hrvaticama i odveli ih u svoju domovinu. Polustoljetni komunizam koji je potpomognut jugoslavenskim nastojanjima da se što manje prikaže Hrvata neprestano je rastakao njihov nacionalni identitet.

Zanimljivost: U širem središtu Sofije, jedna vrlo živa prometnica već odavna nosi naziv Ulica Josipa Jurja Strossmayera, a od rujna 2006. godine u jednom od njezinih parkova nalazi se i spomenik „velikom prijatelju bugarskog naroda“. Svečanost otkrivanja spomenika održana je uz nazočnost tadašnjeg potpredsjednika Republike Bugarske, čelnika grada Sofije, Veleposlanstva RH i ostalih poklonika hrvatsko-bugarskih poveznica. Tada je potpredsjednik Republike Angel Marin u svom govoru istaknuo – „bugarski narod zahvaljuje ne samo crkvenom velikanu nego i proroku, državniku i mudracu, bez kojega bi povijest bugarskog preporoda, zasigurno, bila siromašnija“.

 
Status

Bugarska zastupa ustavni princip jedinstvene nacije i ne priznaje svojim građanima nikakvo drugo etničko porijeklo.

 
 
Udruge, izdavaštvo i mediji

U Bugarskoj, tj. Sofiji, djeluje jedina hrvatska udruga „Kulturno prosvjetno društvo Hrvata u Bugarskoj“, koja je osnovana 2005. godine. Udruga broji oko 45članova. Osnovne djelatnosti udruge su organiziranje tečajeva hrvatskog jezika, izdavanje biltena, organizacija različitih proslava te različitih kulturnih i prosvjetnih programa. 
U bugarskom Parlamentu djeluje Grupa bugarsko-hrvatskog prijateljstva koja je po broju članova jedna od najbrojnijih. 
Od studenog 2002. godine u Sofiji djeluju hrvatski karmelićani, a otac Srećko Rimac ujedno je i Glavni tajnik Bugarske biskupske konferencije.

 
Obrazovanje

Vlada Republike Hrvatske i Vlada Republike Bugarske 13. lipnja 1995. god. u Zagrebu su potpisale Ugovor o kulturnoj, prosvjetnoj i znanstvenoj suradnji.

Na sofijskom Univerzitetu „Kliment Ohridski“ djeluje Katedra za južnoslavenske jezike, kao središte za izučavanje hrvatskog jezika (uz hrvatski se izučavaju i slovenski i srpski jezik). Na Katedri djeluje jedan hrvatski lektor koji predaje hrvatski jezik. Također, i na Univerzitetu „Pajsije Hilandarski“ u Plovdivu omogućen je upis studija kroatistike.

Kontakt


Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Trg hrvatskih velikana 6
10000 Zagreb

E: press@hrvatiizvanrh.hr
E: ured@hrvatiizvanrh.hr

Radno vrijeme Državnog ureda:
od ponedjeljka do petka
od 8:30 do 16:30 sati

Uredovno radno vrijeme:
za rad sa strankama:
od ponedjeljka do petka
od 9:00 do 15:00 sati